Χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων

Ένας ολόκληρος, καινούριος, κόσμος έχει αναπτυχθεί γύρω από τα κρυπτονομίσματα


Είτε δεις τα κρυπτονομίσματα από την πλευρά της τεχνολογίας είτε τα δεις από την οικονομική επανάσταση που έφεραν, είναι ένας κόσμος που κινείται πολύ γρήγορα. Ειδικά αν είσαι λίγο χαλαρός και αδαής τεχνολογικά αποτελούν terra incognita (άγνωστη γη).

Τα Χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων δίνουν μια λύση σε αυτό. Σε βοηθάνε να μην χάσεις το τρένο. Όποιο τρένο θέλεις να πάρεις. Είτε της οικονομίας είτε της τεχνολογίας. Σε ανεβάζουν στο τρένο, μ' ένα τρόπο που γνωρίζεις και καταλαβαίνεις, και απο εκεί και μετά παίρνεις όποια κατεύθυνση θέλεις.

Τα Χρηματιστήρια

Χρηματιστήρια λέγονται οι οργανωμένες αγορές προϊόντων που συνδυάζουν την προσφορά και τη ζήτηση.

Από αυτή την άποψη, είτε η προσφορά και η ζήτηση αφορά μετοχές και ομόλογα είτε αφορά κρυπτονομίσματα, η βασική αρχή παραμένει η ίδια. Φέρνουν σε επαφή τους αγοραστές με τους πωλητές και το αντίστροφο.

Τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων δεν αποτελούν εξαίρεση. Έχουν, βέβαια, αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα "κοινά", γνωστά στο πλατύ κοινό, χρηματιστήρια αλλά και ένα πολύ κοινό χαρακτηριστικό: Δεν κάνουν συναλλαγές ανώνυμα!

Η ανωνυμία

Η ανωνυμία είναι κάτι που "παίζεται", με την έννοια ότι υπάρχουν χρηματιστήρια που εφαρμόζουν απαρέκλιτα τον ύψιστο τραπεζικό κανόνα (Γνώριζε τον πελάτη σου!) και θα σας ζητήσουν όλα τα προσωπικά σας στοιχεία+ταυτότητα ή διαβατήριο+φωτογραφία με τα αποδεικτικά στο χέρι και υπάρχουν και οι μεσίτες (δείτε παρακάτω) οι οποίοι θα σας ζητήσουν μια διεύθυνση email, λιγότερα στοιχεία και μια, ηλεκτρονικά, διπλή πιστοποίηση (2FA)

Ανεξάρτητα από ποια πιστοποίηση θα σας ζητήσουν, άσχετα με το αν υπάρχει ή όχι ειδική νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα χρηματιστήρια είναι επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται στους (γενικούς) νόμους της χώρας που έχουν την έδρα τους. Οπότε...

Σε κάθε περίπτωση, να έχετε στο μυαλό σας ότι η επαφή σας με τα χρηματιστήρια και τα ίχνη που αφήνετε είναι διακριτά, εύκολα ανιχνεύσιμα και μοναδικά. Αν κάποιος θελήσει να σας βρει, θα σας βρει. Δεν υπάρχει ανωνυμία για όποιον ξέρει από υπολογιστές!

Πώς λειτουργούν

Όπως όλα τα χρηματιστήρια που ξέρετε. Εγγράφεστε ως πελάτης, κάνετε κατάθεση το αντίστοιχο ποσό σε συμβατικό νόμισμα ή σε κρυπτονόμισμα, και αγοράζετε ή πουλάτε. Ποια είναι η διαφορά; Το πορτοφόλι.

Σε ένα κοινό χρηματιστήριο έχετε ένα λογαριασμό τραπέζης, στα κρυπτονομίσματα χρειάζεστε ψηφιακό πορτοφόλι. Το πορτοφόλι είτε σας το δίνει το Χρηματιστήριο, είτε το έχετε μόνοι σας. (Διαβάστε: Πορτοφόλια για κρυπτονομίσματα)

Υπάρχει και μια τρίτη λύση: Αγοράζετε κρυπτονομίσματα και τα φυλάνε αυτοί στο λογαριασμό σας. Κάτι σαν τη Θεματοφυλακή. Με το ίδιο σκεπτικό λειτουργεί και το πορτοφόλι που σας δίνουν οι ίδιοι.

Το πορτοφόλι δεν είναι απ' ευθείας συνδεδεμένο στο δίκτυο του Bitcoin αλλά σε δικούς τους κεντρικούς υπολογιστές και μέσω αυτών (των υπολογιστών) μπορείτε είτε να πουλήσετε τα κρυπτονομίσματά σας (στο χρηματιστήριο) είτε να τα μεταφέρετε σε άλλα πορτοφόλια.

Ιδιαιτερότητες

Τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων έχουν και αρκετές ιδιαιτερότητες που δεν θα βρείτε στα υπόλοιπα, κοινά, χρηματιστήρια.

Ανταλλαγή (κρυπτο) νομισμάτων: Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε σε ένα κοινό χρηματιστήριο. Δεν μπορείτε, δηλ. να αλλάξετε απ’ ευθείας ένα προϊόν με ένα άλλο, π.χ. μετοχές με όμόλογα. Στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων μπορείτε!

Μπορείτε να ανταλλάξετε κρυπτονόμισμα με "κοινό νόμισμα" (δολάρια, ευρώ, γιεν) ή με άλλο κρυπτονόμισμα. Να δώσετε δηλ. Bitcoin και να πάρετε δολάρια ή να δώσετε Etherium και να πάρετε Bitcoin. Μάλιστα, αρκετά χρηματιστήρια, προσφέρουν έτοιμα ζεύγη ανταλλαγής.

Ζεύγη συναλλαγών: Όλα τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν ζεύγη συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε κάποιο άλλο είδος. Τα πιο συνηθισμένα ζεύγη συναλλαγών συμπεριλαμβάνουν το Bitcoin με άλλα νομίσματα μεγάλου όγκου όπως ETH, XRP ή Doge.

Πληροφορίες και κοινότητα: Μερικά εξ αυτών λειτουργούν και ως “εκπαιδευτικοί φορείς”. Στην προσπάθειά τους να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εισηγμένα κρυπτονομίσματα έχουν ειδικές σελίδες πληροφοριών και λέσχες συζήτησης, όπου ανταλλάσονται γνώμες και πληροφορίες.

Ορισμένα έχουν ακόμη και ακαδημία όπου ο χρήστης μπορεί να βρει εκπαιδευτικό υλικό για διάφορα θέματα. Έπίσης, αρκετά από αυτά έχουν και δικό τους κρυπτονόμισμα, το οποίο όταν το χρησιμοποιείτε σας δίνει διάφορα πλεονεκτήματα (εκπτώσεις στις προμήθειες κ.λπ.).

Υπάρχουν και μεσίτες...

Αν δεν είναι το επάγγελμά σας να ασχολείστε με το χρηματιστήριο και θέλετε μια στο τόσο να κάνετε μια συναλλαγή, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον μεσίτη. Υπάρχουν πολλών ειδών μεσίτες και κάποιος απ' όλους θα πληροί τις δικές σας ανάγκες.

Υπάρχουν μεσίτες που αγοράζουν αντί για εσάς από τα χρηματιστήρια, μεσίτες οι οποίοι προσφέρουν συναλλαγές σε μια "σταθερή" τιμή, εκτός αγοράς, μεσίτες στους οποίους μπορείτε να δανείσετε τα νομίσματά σας έναντι αμοιβής και μεσίτες οι οποίοι λειτουργούν ως μια αγορά παραγώγων.

- Τι θα πεί "σταθερή τιμή"; Φανταστείτε το σαν τη χοντρική τιμή ενός προϊόντος έναντι της λιανικής τιμής του ιδίου προϊόντος. Οι μεσίτες φέρνουν σε επαφή αγοραστές και πωλητές που θέλουν να συμμετέχουν σε μια συναλλαγή με μεγάλες ποσότητες. Είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη.

Με τη βοήθεια του μεσίτη, συμφωνείται μεταξύ τους μια (χοντρική) τιμή και πραγματοποιείται η συναλλαγή. Οι συναλλαγές αυτές είναι γνωστές ως συναλλαγές "πάνω από το τραπέζι" και δεν μετράνε στη (χρηματιστηριακή) τιμή του προϊόντος.

- Παράγωγα στη χρηματιστηριακή γλώσσα είναι η κατάσταση στην οποία δεν κατέχεις το αντικείμενο της συναλλαγής (π.χ. δολάριο, μετοχή, κρυπτονόμισμα κ.λπ.) αλλά μπορείς να "παίξεις" με την τιμή του αντικειμένου της συναλλαγής

Σε πολύ απλά ελληνικά, ποντάρεις τα λεφτά σου σε μια μαντεψιά: Θα ανέβει ή θα πέσει η τιμή του πετρελαίου, του χρυσού, του bitcoin κ.λπ. Ανάλογα με το τι θα κάνει η τιμή του αντικειμένου και σε σχέση με μια τακτική η οποία ονομάζεται "μόχλευση" μπορείς να κερδίσεις ή να χάσεις, σε μια μέρα, μια περιουσία!

Που θα τους βρείτε

Στο διαδίκτυο. Που αλλού; Τα κρυπτονομίσματα και οτιδήποτε περιστρέφεται γύρω από αυτά είναι παιδιά του διαδικτύου. Από την άποψη της έδρας, τα περισσότερα χρηματιστήρια και οι μεσίτες βρίσκονται στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πατήστε σε μια διεύθυνση να μεταφερθείτε στον αντίστοιχο ιστότοπο.

Διευθύνσεις: Coinbase, Binance, Kraken, Coinmama, Bisq, Huobi, Bitfinex, Gemini, E-toro, Cex, Shapeshift, Bitstamp, Poloniex