Για πάντα καινούριος!

20 κόλπα για να διατηρείτε τον υπολογιστή σας σε φόρμα


Ο μέσος όρος ζωής ενός υπολογιστή είναι από 5 μέχρι 8 χρόνια αλλά αν δεν τον συντηρείτε σωστά αυτό το διάστημα μπορεί να είναι πολύ μικρότερο.

Συντήρηση υπολογιστή θα πει να τον διατηρείτε σε καλή κατάσταση μέσω τακτικών καθαρισμών, ενημερώσεων, καθαρισμό σκληρού δίσκου και πρόληψης ιών*. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους επαγγελματίες. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει. Τα βήματα είναι απλά. Διαβάστε:

1. Καθαρίζετε συχνά τον υπολογιστή σας

Το έχουμε ξαναπεί: Οι μεγαλύτεροι εχθροί του υπολογιστή είναι η ζέστη και η σκόνη. Αν τον καθαρίζετε μια φορά στο τόσο, θα γλυτώσετε χρήματα που θα δώσετε σε επισκευές και αντικατάσταση των χαλασμένων μερών του.

  • α. Καθαρίζετε το πληκτρολόγιο Αν δεν το καθαρίζετε, πολύ σύντομα θα είναι πιο βρώμικο και από τη λεκάνη της τουαλέτας! Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Γυρίστε το ανάποδα και χτυπήστε το από την πίσω πλευρά (απαλά! μην το σπάσετε!...) να φύγουν όλα τα σκουπίδια και η σκόνη που έχουν μαζευτεί ανάμεσα στα πλήκτρα. Περάστε τα πλήκτρα, μία στις τόσες, με ένα βρεγμένο πανί. Προσοχή! Μην το βουτήξετε στο νερό!!!
  • β. Σκουπίστε την οθόνη σας Περάστε την απαλά με ένα πανί χωρίς χνούδι. Απαλά γιατί η πίεση μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
  • γ. Καθαρίστε το ποντίκι σας Όπως το πληκτρολόγιο, έτσι και το ποντίκι γεμίζει βρωμιές. Για περισσότερη καθαριότητα περάστε το με ένα πανί με οινόπνευμα. Αν έχει ροδέλα (γυρίστε το ανάποδα για να το δείτε) ξεβιδώστε το καπάκι και καθαρίστε τη σκόνη και το χνούδι.
  • δ. Ανοίξτε τον υπολογιστή και ..φυσήξτε! Κλείστε όλα τα προγράμματα και τον υπολογιστή. Ξεβιδώστε τις βίδες στο πίσω μέρος, βγάλτε το καπάκι και φυσήξτε το εσωτερικό του υππολογιστή να φύγει η σκόνη. Αν δεν έχετε το ειδικό σεσουάρ για υπολογιστές, δεν πειράζει!
    Πάρτε αυτό που κάνετε τα μαλλιά σας αλλά θα το έχετε στον κρύο αέρα. Ποτέ στον ζεστό!
    Όλο αυτό μια φορά το εξάμηνο. Αν είστε πολύ τεμπέλης, μια φορά το χρόνο.

Αν έχετε φορητό υπολογιστή και δεν ξέρετε πως να τον ανοίξετε, μην το κάνετε. Αν το αποφασίσετε διαβάστε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες. Οι φορητοί υπολογιστές είναι πολύ πιο "σύνθετα" και "ευαίσθητα" μηχανήματα. Ειδικά για τον φορητό σας, αν δεν έχετε εμπειρία, συνιστάται μια φορά το χρόνο να τον πηγαίνετε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα να τον καθαρίζει.

2. Κλείνετε τακτικά τον υπολογιστή σας

Κλείνοντας τον υπολογιστή τον βοηθάτε να μην υπερθερμανθεί. H επανεκκίνηση βοηθάει στην ανανέωση των πόρων του συστήματός σας (καθαρισμός μνήμης κ.λπ.)

3. Ξεμπλοκάρετε το σκληρό σας δίσκο τακτικά (μια φορά το μήνα, το δίμηνο)

Ο σκληρός δίσκος είναι ο αδύναμος κρίκος του συστήματος. Εκτελέστε εργασίες συντήρησης μέσα από το λειτουργικό σύστημα και αναδιοργανώστε τα αρχεία σας μια φορά στο δίμηνο. Αν ο σκληρός δίσκος είναι υγιής και έχει τακτοποιημένα τα αρχεία του, ο υπολογιστής θα τα κάνει όλα πιο γρήγορα.

4. Παίρνετε τακτικά αντίγραφα των δεδομένων σας (backup)

Αν δεν το κάνετε είστε εγκληματίας! Τα αντίγραφα ασφαλείας θα σας σώσουν από ανείπωτες στενοχώριες έτσι και "σκάσει" ο σκληρός σας δίσκος ή καταρρεύσει ο υπολογιστής. Το κάθε πότε θα παίρνετε αντίγραφα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα αλλάζουν τα δεδομένα σας.

Ο χρόνος για ένα οικιακό χρήστη μπορεί να είναι κάθε 3-4 ημέρες (όχι πάνω από εβδομάδα!!) αλλά για έναν που δουλεύει από το σπίτι ή είναι επαγγελματίας μπορεί να είναι και κάθε μέρα ή και κάθε ώρα!

5. Διαμορφώστε την εκκίνηση του υπολογιστή*

Θα πρέπει να ελέγχετε περιοδικά τις εφαρμογές που εκτελούνται αυτόματα κατά την εκκίνηση. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας. Από την καρτέλα Ρυθμίσεις, θα πρέπει να μπορείτε να πλοηγηθείτε στην Εκκίνηση για να ελέγξετε ποιες εφαρμογές εκτελούνται.

6. Εκκαθάριση δίσκου*

Ελευθερώστε χώρο στον σκληρό δίσκο διαγράφoντας τα προσωρινά αρχεία, τiς λήψεις ή τα συνημμένα που έχετε κατεβάσει και δεν χρειάζεστε άλλο πιά.

7. Ενημερώνετε το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα*

Τουλάχιστον μια φορά το μήνα (αν όχι την εβδομάδα) πρέπει να ελέγχετε για καινούριες ενημερώσεις. Κρατάνε τον υπολογιστή σας ασφαλή και αποφεύγετε όλα τα λάθη των προγραμματιστών.

8. Ελέγχετε ότι το antivirus ενημερώνεται*

Κάθε μέρα δεκάδες ιοί ανακαλύπτονται, μια καθημερινή απειλή για όλους. Αν την γλυτώσετε και δεν σας πετύχουν την ημερά-μηδέν της κυκλοφορίας τους βεβαιωθείτε ότι το antivirus παίρνει όλες τις ενημερώσεις για να σας προστατεύει αποτελεσματικά.

9. Αλλάζετε τακτικά τα συνθηματικά σας

Το ξέρουμε είναι μεγάλος μπελάς αλλά μόνο έτσι θα συνεχίσετε να είστε ασφαλείς. Μην το κάνετε κάθε μέρα, κάντε το κάθε τρίμηνο.

10. Χρησιμοποιείτε τον "Γονικό έλεγχο"

Αν έχετε παιδιά σπίτι μην τους επιτρέπετε να κατεβάζουν "ότι κάτσει" αν πρώτα δεν το δείτε. Θα γλυτώσετε από πολλούς μπελάδες!

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα...

*Ο Άγγελος μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά να έχετε έναν υγιή και ετοιμοπόλεμο υπολογιστή. Διαβάστε: Τι είναι ο Άγγελος