Γιατί πρέπει να αναβαθμίζω τα προγράμματα και τον υπολογιστή μου

Μια ενημέρωση προγράμματος είναι ένα κομμάτι προγράμματος που σας στέλνει ο κατασκευαστής του.
Συνήθως, τις πιο άβολες στιγμές...


Μια ενημέρωση προγράμματος, γνωστή ως "μπάλωμα"(Patch) ή ως πακέτο υπηρεσιών (Service Pack), είναι ένα κομμάτι προγράμματος που σας στέλνει ο κατασκευαστής του. Συνήθως το στέλνει τις πιο άβολες στιγμές και συνήθως χρειάζεται χρόνο για να εγκατασταθεί, οπότε οι περισστεροι το αναβάλλουν. Κακώς!

Οι ενημερώσεις των προγραμμάτων και του λειτουργικού προγράμματος του υπολογιστή σας (Windows) είναι πολύ σημαντικές για να τις παραβλέπετε. Γιατί; Γιατί ΔΕΝ υπάρχουν τέλεια προγράμματα! Όλα τα προγράμματα, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν ελλατώμματα και είναι θέμα χρόνου κάποιος να τα ανακαλύψει.

Γιατί πρέπει να ενημερώνετε

Οι ενημερώσεις διορθώνουν τυχόν προβλήματα στα προγράμματα ή στα διάφορα μέρη του υπολογιστή που δεν εντοπίστηκαν πριν από την κυκλοφορία του προϊόντος στο κοινό. Εάν δεν κάνετε ενημέρωση, ο υπολογιστής θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ή να είναι ευάλωτος σε επιθέσεις.

Τι πρέπει να ενημερώνετε

Όλα τα προγράμματα και το υλικό του υπολογιστή. Θεωρείστε ότι κάνετε έγκλημα αν δεν ενημερώνετε το λειτουργικό (Windows), τα προγράμματα περιήγησης (Chrome, Firefox, Internet Explorer κ.λπ.) καθώς και τα προγράμματα γραφείου (π.χ. Microsoft Office).

Ποιος βγάζει τις ενημερώσεις;

Συνήθως το κάνει ο κατασκευαστής του προγράμματος ή του υλικού. Όταν διαπιστώσει μια αστοχία ή μια ευπάθεια (συνήθως μετά από παράπονα των χρηστών) καταλαβαίνει που είναι το πρόβλημα και αμέσως βγάζει την αντίστοιχη διόρθωση. Αν εσείς την αγνοήσετε, είστε ο αποκλειστικός υπεύθυμος για ότι σας βρει.

Τι θα γίνει αν δεν κάνω ενημερώσεις;

Αν δεν κάνετε ενημερώσεις τότε ζείτε επικινδύνως! Είναι σαν να οδηγείτε μηχανή χωρίς να φοράτε κράνος. Εάν και όταν συμβεί το ατύχημα είναι σίγουρο ότι θα κτυπήσετε άσχημα!

Τι κάνουν οι ενημερώσεις

  • Διόρθωση σφαλμάτων: Οι περισσότερες ενημερώσεις επιδιορθώνουν σφάλματα και εάν δεν ενημερώσετε, θα ζείτε με τα λάθη που έκανε ο προγραμματιστής όταν έφτιαξε το πρόγραμμα.
  • Ευπάθειες ασφαλείας: Οι ενημερώσεις επιδιορθώνουν επίσης τρύπες ασφαλείας, εάν δεν ενημερώσετε όλες οι πληροφορίες σας μπορεί να διακυβευτούν.
  • Επιδιόρθωση διενέξεων: Δεν είναι ασυνήθιστο να ανακαλύπτονται διενέξεις με άλλα προγράμματα ή με το υλικό του υπολογιστή σας. Εάν δεν ενημερώσετε, ενδέχεται να προκύψουν διενέξεις και να προκαλέσετε προβλήματα με άλλα προγράμματα.

Στο κάτω-κάτω δεν πρόκειται μόνο για εσάς!

Το να χάσετε τα δεδομένα σας ή να μην μπορείτε να δουλέψετε είναι δικό σας θέμα. Μαζί με εσάς όμως κινδυνεύουν και άλλοι! Οι φίλοι σας, η οικογένειά σας, η επιχείρησή σας. Όλοι! Ένας μη ενημερωμένος υπολογιστής μπορεί να επηρρεάσει και να "μολύνει" δεκάδες άλλους υπολογιστές με τους οποίους συνδέεται.

Πώς ενημερώνω τα προγράμματα

Δυστυχώς δεν υπάρχει μια και μοναδική διαδικασία. Το κάθε πρόγραμμα έχει τους δικούς του ρυθμούς και τους δικούς του χρόνους. Αρκετά προγράμματα, όταν ξεκινάνε, ψάχνουν στο διαδίκτυο για ενημερώσεις. Είναι μια αυτόματη διαδικασία η οποία όμως, δεν λειτουργεί πάντα. Πολλές φορές, άθελά σας, μπορεί να την ακυρώσετε. Πολλές φορές σταματάει μέχρι και η αυτόματη ενημέρωση των Windows!!!..

Αν έχετε εγκατεστημένο τον Άγγελο, ο Άγγελος θα φροντίζει αυτόματα να ενημερώνει και να αναβαθμίζει όλα τα προγράμματα σας και τον υπολογιστή σας. (Διαβάστε: Τι είναι ο Άγγελος και πώς μπορώ να τον αποκτήσω;)

Το υλικό (hardware) πώς το ενημερώνω;

Ούτε εδώ υπάρχει σταθερή διαδικασία. Τα Windows (το λειτουργικό σύστημα) προσπαθεί να το ενημερώσει αλλά όχι πάντα με επιτυχία. Οι κατασκευαστές επίσης π.χ. HP, Dell έχουν δικά τους προγράμματα που κάνουν ενημερώσεις. Ο Άγγελος, γνωρίζοντας όλες τις πληροφορίες για το υλικό από το οποίο αποτελείται ο υπολογιστής σας μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στην ανανέωση (update) και την αναβάθμιση (upgrade)

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η ανανέωση (update) διορθώνει ένα κομμάτι του προγράμματος ενώ η αναβάθμιση (upgrade) είναι μια εντελώς καινούρια έκδοση του προγράμματος. Η ενημέρωση είναι πάντοτε ΔΩΡΕΑΝ ενώ η αναβάθμιση μπορεί να είναι δωρεάν αλλά μπορεί να χρειαστεί και να πληρώσετε για να έχετε την καινούρια έκδοση του προγράμματος.

Παραδείγματα:

-Μιά διόρθωση των Windows σε ένα θέμα ασφαλείας που εντοπίστηκε είναι, συνήθως, ένα μικρό αρχείο που είτε αυτόματα θα κατέβει στον υπολογιστή σας είτε θα το κατεβάσει ο Άγγελος και θα το εγκαταστήσει.

-Αν έχετε, όμως Windows 7 και θέλετε να τα αλλάξετε σε Windows 10, τότε θα χρειαστεί να πληρώσετε για να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας (τα Windows 10 είναι ένα άλλο πρόγραμμα)

Ο Άγγελος παρακολουθεί εκατοντάδες προγράμματα και ενημερώνει και αναβαθμίζει (με τις δωρεάν εκδόσεις) τον υπολογιστή σας αυτόματα! Τόσο στα εμπορικά προγράμματα όσο και το λειτουργικό σύστημα (Windows) (Διαβάστε: Τι είναι ο Άγγελος και πώς μπορώ να τον αποκτήσω;)