Να αναβαθμίσω ή να αγοράσω καινούριο;

Η απάντηση αξίζει πολλές εκατοντάδες Ευρώ!


Αν και οι τιμές των υπολογιστών έχουν πέσει, αρκετές φορές μια αναβάθμιση μπορεί να σας κοστίσει πολύ φθηνότερα. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να αναβαθμίσετε χωρίς να ξοδέψετε για αγορά καινούριου υπολογιστή.

Μνήμη

Μια αναβάθμιση στη μνήμη του υπολογιστή μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα στη λειτουργία του. Αυξάνοντας τη μνήμη θα δείτε διαφορά στην ταχύτητα που φορτώνει (έναρξη) αλλά και στην εκτέλεση των προγραμμάτων. Αν έχετε λιγότερο από (ή μέχρι) 4GB μνήμη μπορείτε με 25-30 Ευρώ να τον κάνετε να "πετάει"*

Κάρτα γραφικών (Video card)

Αν παίζετε παιχνίδια και έχετε ένα παλιό υπολογιστή είναι το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείτε. Οι βελτιώσεις στα γραφικά και η πολυπλοκότητα των σημερινών παιχνιδιών δεν μπορούν να "εξυπηρετηθούν" από έναν -παλιάς τεχνολογίας- υπολογιστή.

Η αναβάθμιση αξίζει τον κόπο μιας και στοιχίζει πολύ λιγότερο από έναν καινούριο υπολογιστή*.

Οθόνη

Αν και η οθόνη δεν έχει να κάνει τίποτα με τον υπολογιστή, εντούτοις μια κανούρια LCD ή επίπεδη οθόνη με μεγαλύτερη επιφάνεια (ίντσες) θα κάνει πολύ πιο ευχάριστη την εμπειρία σας με τον υπολογιστή. Αν η οθόνη σας είναι 17''-19'' ή και μικρότερη και μπορείτε, αλλάξτε την.

Ακόμη κι αν τελικά προχωρήσετε σε αγορά καινούριου δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε και οθόνη.

Σκληρός Δίσκος

Στο παρελθόν η αλλαγή σκληρού δίσκου ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία. Σήμερα, οι σκληροί δίσκοι με τις τεράστιες χωρητικότητες που διαθέτουν είναι, συνήθως, επαρκείς και ποτέ δεν θα ξεμείνετε από χώρο. Αν παρ' όλα αυτά δεν έχετε χώρο ή δεν είστε ικανοποιημένοι από την απόδοση του δίσκου σας, είναι πολύ πιο φθηνό να τον αλλάξετε σε σχέση με την αγορά καινούριου υπολογιστή (70-100 Ευρώ).

Επίσης, η αντικατάσταση ενός παραδοσιακού δίσκου με έναν δίσκο SSD (Διαβάστε: Τι είναι πάλι αυτό;) μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την ταχύτητα του υπολογιστή. Αν αγοράσετε SSD (πολύ πιο ακριβός από έναν παραδοσιακό) συνιστούμε να τον κάνετε πρώτο, να ξεκινάει δηλ. απ' αυτόν ο υπολογιστής και να χρησιμοποιήσετε τον παλιό σας για αποθηκευτικό χώρο.

Αλλαγή CD-R, CD-RW

Δεν πρόκειται ακριβώς για αναβάθμιση, περισσότερο είναι ένα νέο χαρακτηριστικό για τον υπολογιστή. Αν γράφετε πολλά CD ή αν το χρησιμοποιείτε συχνά μια αλλαγή θα σας δώσει γρηγοράδα στην εγγραφή και πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Ένα CD-ROM/CD-R/CD-RW/DVD εκτός από τις περισσότερες δυνατότητες στο γράψιμο, θα "τρέχει" και πιο γρήγορα τα προγράμματα που κάνετε εγκατάσταση από αυτό το μέσο.

Διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι το πιο δημοφιλές πράγμα στον υπολογιστή και πολλοί χρήστες το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για την αγορά καινούριου υπολογιστή. Η ταχύτητα στο διαδίκτυο όμως δεν είναι θέμα υπολογιστή. Είναι θέμα σύνδεσης!

Ελέξτε την ταχύτητα σύνδεσής σας στο διαδίκτυο και αν χρειάζεται αναβαθμίστε την. Είναι πολύ φθηνότερο από έναν καινούριο υπολογιστή.

Άλλες αναβαθμίσεις

Αν θέλετε να αναβαθμίσετε την κεντρική μονάδα (CPU), την κύρια κάρτα (Motherboard), την κάρτα Δικτύου ή οτιδήποτε άλλο "βαρύ" στον υπολογιστή σας συνιστούμε να ελέγξετε πρώτα τις τιμές για έναν καινούριο.

Πέραν του ότι χρειάζεστε τις ανάλογες γνώσεις για μια τέτοια αναβάθμιση, η αγορά ενός καινούριου είναι καλύτερη διαχρονικά.

*Ο Άγγελος μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στο να κατανοήσετε αν χρειάζεται να αλλάξετε κάτι στον υπολογιστή σας και τι είναι αυτό που θέλει αλλαγή (π.χ. η μνήμη; ο δίσκος; η κάρτα γραφικών;). Διαβάστε: Βάλτε έναν Άγγελο στον υπολογιστή σας