Παιδιά και Διαδίκτυο

Δεν είναι όλες οι σελίδες στο διαδίκτυο για όλους...


Δεν είναι όλες οι σελίδες στο διαδίκτυο για όλους και ειδικά για τα παιδιά. Τα παιδιά, ως πιο αθώα και ευκολόπιστα, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν και να βρεθούν σε αχαρτογράφητα νερά. Βοηθήστε τα να καταλάβουν τους κινδύνους που διατρέχουν μέσα στις λεωφόρους της τεχνολογίας.

Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση

Κάντε μια κουβέντα μαζί τους όσο είναι μικρά, σε τρυφερή ηλικία, που ακούνε προσεκτικά ότι τους λέτε. Αν είναι στην εφηβεία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αλλά παρ' όλα αυτά εσείς, και πάλι, μιλήστε τους.

Δεν πρόκειται να παραδεχθούν ποτέ αυτό που θα τους πείτε, ίσως και να σας κοροϊδέψουν (τι ξέρεις εσύ!...) αλλά να ξέρετε ότι αυτά που θα πείτε θα τα έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Ακόμη κι αν συμπεριφέρονται, για δικούς τους λόγους, σαν άγρια άλογα, είστε οι γονείς τους, αυτοί που τους προσφέρουν αγάπη, ζεστασιά και το αίσθημα της ασφάλειας. Μια ειλικρινής συζήτηση δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν.

Τι να τους πείτε

Εξηγήστε τους ότι κάνετε αυτή τη κουβέντα γιατί τα αγαπάτε και θέλετε να τα βλέπετε χαρούμενα, να διασκεδάζουν και να περνάνε καλά, αλλά, ταυτόχρονα, θέλετε να είναι και ασφαλή.

Ότι όλα αυτά που ακούνε στη τηλεόραση για τους κίνδυνους του διαδικτύου δεν είναι κάτι που συμβαίνει μακριά ή έξω από αυτούς. Το αντίθετο μάλιστα. Είμαστε όλοι, ήδη, μέσα σε αυτό που συμβαίνει.

Μιλήστε σε πρώτο πληθυντικό

Μην φέρετε παραδείγματα με δράκους και μην αρχίσετε να λετε τρομακτικές ιστορίες. Μην τα τρομάξετε. Απλώς, βάλτε τους κανόνες. Ακόμη και ο πιο "άγριος έφηβος" θέλει να ξέρει ποια είναι τα όρια. Μέσα σε αυτά τα όρια, ακόμη και αν μερικές φορές τα ξεπερνάει, αισθάνεται ασφαλής.

Πολύ σημαντικό: Μην τους κουνήσετε ούτε μια φορά το δάχτυλο. Το αντίθετο. Γίνετε κι εσείς μέρος της εικόνας. Δείξτε ότι είστε και εσείς κομμάτι του παιχνιδιού. Μιλήστε έτσι, ώστε, οι κανόνες να αφορούν κι εσάς, και τον/την σύζυγο και όλους όσους ζούνε κάτω από την ίδια στέγη.

Μιλήστε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, σαν να τα λέγατε στον εαυτό σας. Τι να πείτε; Μπορείτε να πάρετε μια εικόνα, παρακάτω.

Οι κανόνες

 • Προσωπικά δεδομένα: Δεν δίνουμε ποτέ πληροφορίες για τον εαυτό μας σε δωμάτια συνομιλίας (chat rooms), ιστοσελίδες ή ηλεκτρονικές φόρμες.
  Οι πληροφορίες που δεν δίνουμε είναι η ηλικία, η φυσική περιγραφή μας, ο αριθμός του τηλεφώνου μας, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας (email), η τοποθεσία που βρισκόμαστε και δεν ανακοινώνουμε τη τάξη μας και το σχολείο που πηγαίνουμε.
 • Δεν κανονίζουμε συναντήσεις: Δεν συμφωνούμε ποτέ να συναντήσουμε κάποιον άγνωστο χωρίς να έχουμε ενημερώσει πρώτα τους δικούς μας.
 • Δεν αγοράζουμε: Δεν μπαίνουμε ποτέ σε ιστοχώρους που ζητάνε χρήματα, πιστωτική κάρτα, προσωπικές πληροφορίες ή κωδικούς πρόσβασης.
  Ακόμη και αν διαφημίζουν ότι για 15 μέρες είναι δωρεάν, ακόμη κι αν λένε ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και υπάρχει εγγυημένη επιστροφή χρημάτων.
 • Κατέβασμα αρχείων: Δεν δεχόμαστε ποτέ ένα αρχείο που μας στάλθηκε μέσω email ή που μας προτείνει να κατεβάσουμε ένας άγνωστος
 • Ιστοσελίδες: Δεν επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες που μας έχουν σταλεί μέσω e-mail, συνομιλίας ή ανταλλαγής μηνυμάτων
 • Δώρα: Δεν δεχόμαστε ποτέ δώρα από χρήστες που συναντάμε στο διαδίκτυο.
 • Φίλοι: Δεν δίνουμε πληροφορίες για τους φίλους μας, καθώς θα μπορούσαν να μας συνδέσουν.
 • Φωτογραφίες: Δεν στέλνουμε ποτέ φωτογραφίες μας σε αγνώστους ή σε κάποιον που μόλις γνωρίσαμε είτε στο διαδίκτυο είτε στο κινητό μας.
 • Σεξ: Δεν μιλάμε για σεξ, δεν δημοσιεύουμε προκλητικές εικόνες ή φωτογραφίες, δεν κάνουμε σεξουαλικά υπονοούμενα.
  Ειδικά για το σεξ: Ακόμη κι αν τρέμει το φυλλοκάρδι σας, παίξτε το λίγο άνετοι... Εξηγήστε ότι έχει πιο πολύ πλάκα να τα κάνεις όλα αυτά, με τον φίλο σου ή τη φίλη σου, από κοντά και όχι από απόσταση.

Επικοινωνία

Ζητήστε, τουλάχιστον για αυτό το θέμα, να υπάρχει επικοινωνία. Αν κάτι τα ενοχλήσει ή τα κάνει να αισθανθούν άβολα να ΄το πουν.

Καλός ο αγιασμός αλλά... Πάρτε και μια γάτα!

Εννοείται ότι δεν θα μείνετε μόνο στα λόγια. Εννοείται ότι θα παρακολουθείτε τη χρήση του διαδικτύου.

Το πιο απλό κόλπο είναι να φροντίσετε ό υπολογιστής να είναι σε ανοιχτό χώρο για να τον επιβλέπετε. Αν μπορείτε μην επιτρέπετε στο παιδί -τουλάχιστον όσο είναι μικρό- να έχει υπολογιστή στο δωματιό του.

Η αλήθεια είναι ότι με τις σημερινές συσκευές (κινητά, πινακίδες, φορητούς υπολογιστές) τα παραπάνω δεν είναι και τόσο εύκολα. Έχετε όμως αρκετά όπλα στη φαρέτρα σας.

 • Κάνετε συμφωνία να κλείνετε το βράδυ το διαδίκτυο. (Όχι μόνο για το παιδί. Για όλους! Θα κλείνετε το δρομολογητή (router))
 • Κοιτάζετε το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης
 • Αν τα παιδιά χρησιμοποιούν Instant Messenger ελέγξτε τη λίστα επαφών ή τη λίστα των φίλων του παιδιού σας
 • Άν έχετε windows 7 ή Windows 10 ενεργοποιήστε το προγραμμα "Γονικού ελέγχου" (πληκτρολογείστε family στη γραμμή αναζήτησης και θα το βρείτε).

Με το πρόγραμμα Γονικού ελέγχου μπορείτε, για παράδειγμα, να καθορίσετε όρια, όσον αφορά τις ώρες που τα παιδιά σας μπορούν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, τα είδη των παιχνιδιών που μπορούν να παίζουν και τα προγράμματα που μπορούν να εκτελούν.

Για να τα καλοπιάσετε και να τους δείξετε ότι τώρα είναι "μεγάλοι" φτιάξε το δικό τους λογαριασμό στα Windows (απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει να λειτουργήσει ο "Γονικός έλεγχος")

Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Το Facebook, το Instagram, το Snapchat, το MySpace κ.λπ. είναι πολύ δημοφιλή στα παιδιά. Δυστυχώς, αυτές τις τοποθεσίες επισκέπτονται και οι θηρευτές ψάχνοντας τα θυματά τους.

Εάν τα παιδιά σας χρησιμοποιούν αυτούς τους ιστότοπους, βεβαιωθείτε ότι δεν δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία για τον εαυτό τους. Επίσης, βεβαιωθείτε -εσείς, μην το αφήσετε στο παιδί να το κάνει- ότι έχει ορίσει το προφίλ του σε ιδιωτικό, ώστε μόνο οι φίλοι και η οικογένειά του να μπορούν να το δουν.

Στην τελική, μην διστάσετε. Ανοίξτε κι εσείς ένα λογαριασμό στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και γίνετε φίλος του ή ακολουθήστε το. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βλέπετε τι κάνει και τι δημοσιεύει.

Μάθετε τη γλώσσα τους

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ακρωνύμια και λέξεις αργκό που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα οι νέοι για να κρύψουν (ή να συντομογραφήσουν) αυτό που θέλουν να πούν. Συνήθως χρησιμοποιούν ελληνικά (δικά τους) μαζί με αγγλικές εκφράσεις. Αν θέλετε ένα μικρό γλωσσάρι, διαβάστε: Η γλώσσα των νέων στο διαδίκτυο.

Κάτι τελευταίο

 • Κλείστε τις κάμερες Αν ο υπολογιστής έχει κάμερα, περιορίστε το παιδί να την χρησιμοποιεί μόνο με την παρουσία σας. Εναλλακτικά μπορείτε να την απενεργοποιείτε ή να την αποσυνδέετε όταν δεν την χρησιμοποιείτε εσείς.
 • Ιστοσελίδα σχολείου: Παρακολουθείτε τακτικά την ιστοσελίδα του σχολείου για τυχόν προσωπικές πληροφορίες σχετικά με το παιδί, όπως φωτογραφίες μαθητή με πλήρες όνομα, τάξη κ.λπ.
 • Προσοχή στα παιχνίδια! Πολλά παιδιά (αλλά και ενήλικες) παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια ή παρακολουθούν άλλους να παίζουν. Όπως και στο διαδίκτυο, τα παιδιά δεν πρέπει να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες σε άλλους παίκτες ή να ανταλλάσσουν αντικείμενα εντός παιχνιδιού.